Raspen

Paardentanden komen elk jaar een aantal milimeter verder door en slijten evenveel af. Soms loopt er iets fout in dit proces en krijg je haken, ramps, te hoge tanden, golfgebit, enz.

Door te raspen kan je de tanden in in zulke gevallen weer in de natuurlijke stand en vorm terugkrijgen en vooral houden. Scherpe hoeken of punten die de wangen en tong verwonden worden afgerond.  Hierbij wordt goed opgelet om niet te veel tand te verwijderen, zodat de reservekroon zo lang mogelijk blijft. Hierdoor kan het paard zijn tanden tot op hoge leeftijd in een optimale conditie behouden.

Alles wordt onder continu visuele controle gedaan.

Hier volgend een voorbeeldje:

Deze pony had last met eten, een grote haak prikte bij elke kauwbeweging in zijn tandvlees.

Voor raspen:                                                                    Na raspen (zelfde pony):

haak voor raspenhaak na raspen

 

 

Scherpe emaillepunten.

Hiermee bedoelen we de scherpe punten op de buitenzijde van de tanden in de bovenkaak en aan de tongzijde in de onderkaak. Ze ontstaan wanneer de voeding meer krachtvoer en minder ruwvoer bevat, zodat het paard per dag minder tijd besteedt aan het zijdelings kauwen. Sommige paarden hebben een hoge individuele gevoeligheid waardoor ze de punten zelfs op een hoog ruwvoerdieet krijgen.

 

Doordat deze punten vlak naast de wangen zitten zorgen ze voor irritatie bij elke beweging: bij het eten en bij het rijden. Indien de wangen door een neusriem tegen de tanden worden gedrukt wordt de irritatie allleen maar groter. In een verder stadium veroorzaken ze wondjes (zie foto) en ulcers aan de wangen.

 

foto: paard met scherpe punten na een rit.

De oplossing is het regelmatig (min 1 keer per jaar) nakijken en afronden van de tanden.

 foto: zelfde paard na het raspen