Perifere caries

 In tegenstelling tot de mens bestaat de buitenste laag van de paardentan niet uit het harde email, maar uit zachter cement. Dit is daarbij ook nog eens veel gevoeliger aan de inwerking van zuren. Hierdoor wordt de paardentand veel sneller aangetast door een lage ph in de mond dan de mensentand. De cementlaag lost op zodat de emaillaag bloot komt te liggen. Hierdoor verkleint de tand zodat hij sneller afslijt en gevoeliger wordt voor fracturen. Soms verlieze de tanden dan ook het contact met elkaar en hun aanhechting op het periodontaal ligament, zodat er periodontitis en diastema's ontstaan. 

 

De gekende oorzaken zijn een dieet van snel afbreekbare zetmelen (oa mais), onvoldoende ruwvoer waardoor er te weinig bufferend speeksel gevormd wordt, en gewoon te zuur voeder (denk aan bepaalde vormen van voordroog en silo).

Ook andere tandproblemen kunnen perifere caries veroorzaken, wanneer een deel van het gebit te weinig gebruikt wordt en hierdoor voedsel te lang in contact blijft met de tanden.

Behandeling is niet mogelijk, voorkomen wel door regelmatige tandverzorging en een passend dieet.