EOTRH

EOTRH staat voor equine odontoclastic tooth resorption and hypercementosis. Dit is een zeer pijnlijke aandoening die de snijtanden treft. De tandwortels worden hierbij door een nog onbekende oorzaak aangetast. Ze lossen op (resoptie) en reageren op de enige manier dat ze kunnen, nl.door extra cement af te zetten. Er is ook enige infectie aanwezig.

Bij vergevorderde EOTRH merkt je dat de tandwortels verdikken, het tandvlees trekt terug en vaak zijn er fistelgangetjes te zien (als paarse puntjes in het tandvlees). Het paard krijgt moeite omharde dingen, bv wortels of biet, met zijn snijtanden te bijten. Nog later komen de tanden los en breken ze af of vallen ze uit. Door de voortdurende pijn zitten de dieren ook veel minder goed in hun vel.

In een vroeg stadium is er uiterlijk bijna niets te zien. Bij verdenking van EOTRH kan er heel gemakkelijk uitsluitsel worden gegeven met een rontgenfoto. De veranderingen aan de tandwortels zijn heel typisch, nl hypercementose en resorptie.

 

Door het ontbreken van effectieve therapieen om het proces te stoppen of te genezen bestaat de behandeling erin de aangetaste tanden te trekken.

De paarden passen zich zeer goed aan aan het eten met minder/geen snijtanden.