Diastema

Definitie

Een diastema is een ruimte tussen de tanden. Normale maaltanden van een paard zijn ingeplant onder een hoek zodat de kronen steeds dicht tegen elkaar worden aangedruk en er niets tussen de tanden in kan komen. Gebeurt dit wel dan spreken we van een diastema. Door de grote druk tijdens het malen wordt hooi en voer steeds dieper tussen de tanden in geperst. Het tandvlees wordt hierbij omlaag geduwd en begint te ontsteken. Dit is om te beginnen een heel pijnlijk proces. De paarden eten niet goed meer, maken proppen en laten voedsel uit de mond vallen. Na verloop van tijd kan de ontsteking uitbreiden naar de tandwortel en kunnen de tanden los komen te staan. Doordat de paarden de aangetaste kant zoveel mogelijk ontzien ontstaan er ook andere afwijkingen in de slijtage van de tanden.

 

 

Behandelinsmogelijkheden:

Allereerst wordt het diastema schoongemaakt. De voedselresten worden van tussen de tanden uitgehaald en de holte wordt grondig gespoeld met een ontsmettingsmiddel. Om te voorkomen dat er weer voedsel tussen de tanden blijft zitten zijn er twee mogelijkheden: opvullen of uitboren. De beste optie hangt af van het individuele geval.

Opvullen

Diastema's kunnen opgevuld worden, waardoor er geen voedsel meer in kan komen.

 

 

 

 

 

 

Uitboren

Hierbij wordt het diastema verbreedt, zodat het voedsel dat erin wordt geduwd bij het kauwen er ook vanzelf weer tussenuitvalt in plaats van vast te blijven zitten. Dit gebeurt met aangepaste boren na plaatselijk verdoven.